Juniorer

Dive Team Lysekil

Juniorer hos Dive Team


Är du nyfiken på vad som finns nere i havet? Vill du andas under vattnet? Vill du dyka med riktig dykutrustning?

Junior är du om du är yngre än 15 år. Vilken tur du har! Vi har nämligen våtdräkter, flaskor, västar, masker, snorklar och till och med regulatorer som passar till dig!


Vad får du göra under ytan som junior? Från 8 år ålder får du göra prova-på-dyk och testa på hur det är att dyka på riktigt. Det finns även Bubblemaker och Seal Team kurser. När du har fyllt 12 år får du göra en grundkurs precis som vuxna!


I Lysekil märker vi en stadig ökning på juniorer som vill dyka. Kul tycker vi! Varmt välkommen till ett riktigt äventyr! 


Till dig som är förälder till en dykande junior:

Malin och Daniel har barn som älskar vatten. Det började som en kul grej att hitta dykutrustning som passade de små. Nu har det blivit så att mängden utrustning har ökat och idag kan vi erbjuda dykning för juniorer i nästan alla storlekar. Vi har lagt mycket tid på att hitta utrustning som är bekväm och målet har varit att det skall vara riktig dykutrustning barnen själva kan bära osv. Allt för att det ska vara "på riktigt" för dem. Vi har till och med letat fram bitmunstycken till regulatorerna i juniorstorlek.


Är det verkligen säkert för en junior att dyka? Vi förstår precis. Den här frågan får vi alltid av föräldrar. När vi har en junior i vattnet har vi alltid en instruktör som dyker bredvid och håller i. Hela tiden. Vi släpper aldrig en junior själv på ett dyk. För att få känslan av att vara tyngdlös under vattnet behöver vi endast gå ner en liten bit under ytan. Så det blir inga djupa dyk med juniorer. I poolen kan vi tänka oss ett par juniorer samtidigt. Är dyket i vår skyddade havsvik är det alltid bara en junior per instruktör.


Hur fungerar det med de olika åldersindelningarna?

8 år

   - Bubblemaker. En kurs där du i pool eller confined (skyddad hav) får göra ett dyk med lite övningar. Enkelt och kul samt lärorikt och det resulterar i ett certifikat! Alltid kul med sitt första plastkort. Bubblemaker-kursen kostar 1190 SEK.

   - Seal Team-kurs. En halvdag i pool med massor av övningar och lek. Här kommer junioren få en mycket god vana med dykutrustningen och detta är en riktigt bra grund för att senare gå vidare till Junior Open Water Diver. Seal Team-kursen ger också certifikat. Åldern på Seal Team-deltagarna brukar vara 8-11 år. Seal Team-kursen kostar 1990 SEK.


10 år 

   - Mellan 10-11 års ålder kan vi kanske hålla en grundkurs, det beror på mognaden hos junioren. Detta bedömer vi individuellt. Vi börjar med ett prova-på-dyk och så ser vi hur det går. Junioren skall ju både orka teori och dykning under en hel vecka i sträck samt passa i dräkterna. Vi får prata om det, är det lösbart så löser vi det! Det finns också möjlighet att dela upp grundkursen på flera helger.


12 år

   - Från 12 år får vi hålla en full grundkurs i dykning för junioren. Det brukar vara så att teorin går lite långsammare än för en vuxen, medans dykningen går betydligt fortare. Juniorer har en tendens att lära sig det praktiska enormt fort. Mer info om själva grundkursen på länken. Nedan är listat ett gäng vanliga frågor i samband med JOW-kursen.Junior Open Water Diver (JOW) frågor & svar:


Vad innebär det att få ett certifikat som junior? Går en junior en grundkurs så får de ett Junior Open Water Diver certifikat. Detta utfärdas till alla grundkurselever som är under 15 års ålder. Certifikatet innebär att man har en fullgod utbildning men man har lite begränsningar. Junioren måste dyka med antingen förälder eller instruktör, så är du som förälder dykare kan ni dyka tillsammans. Är du inte dykare är det enkelt att boka en instruktör hos Dive Team när junioren vill dyka. Det är också lite begränsingar i hur djupt en junior får dyka.


Hur fungerar kursen för en junior? Vi har teori, pool och utedyk. Teorin är lite prata, lite film, lite frågor och prov. Bok och film får ni hemskickat när ni anmäler er till kursen. Så det är bara att sätta igång med det spännande materialet! Det är frågor i boken som skall besvaras, ibland kan det vara bra om du som förälder sitter med och förklarar vissa ord. Titta på filmn tillsammans så att du vet lite vad som ska hända också under kursen.


Det är ett skriftligt prov, hur svårt är det? Alla frågor på provet kommer vi ha gått igenom tillsammans, likadant finns alla svaren i filmen och boken. Så det är inga överraskningar på provet. Är det så att junioren inte förstår en fråga på provet är det fritt fram att fråga instruktören om hjälp, så kan vi förklara frågan mer ingående. Vi vill att våra dykare ska lära sig och lyckas bra.


Måste jag som förälder vara med hela veckan under kursen? Nej, tvärtom. Det  är viktigt att du som förälder är med vid starten eftersom att det är en del papper du ska signera. Men efter det är det bra om du inte är på plats. Vi upplever att juniorerna växer enormt när de får ta beslut själva och få beröm och märker att de snabbt blir bättre. Vi kommer även hålla dig som förälder uppdaterad under kursens gång hur det fungerar för just ditt barn.


Annan viktig info jag bör veta om? Skicka med fika/frukt/smörgås så att energin är på topp! Resten löser vi =)Boka din plats på upplevelser i Lysekil!

0523 16470

lysekil@diveteam.se
Varmt välkommen till ditt Dive Team i Lysekil för en underbar upplevelse i undervattensvärlden på västkusten!


0523 164 70

lysekil@diveteam.se

Copyright © All Rights Reserved


Dive Team Lysekil

Badhusgatan 16 , 45330 Lysekil

+46 (0)523-16470

lysekil@diveteam.se