Tuna Hästberg- april 2024

Ett äventyr utöver det vanliga

Välkommen till en dykhelg i Tuna Hästberg i äventyrets tecken!

Ett äventyr utöver det vanliga med extra allt. Låt 2024 bli det året då du gör det du drömt om och våga uppleva det som fantastiska Sverige har att erbjuda. 

Vad är Tuna Hästberg? 

Det är oklart när järnmalmsbrytning påbörjades i Tuna Hästbergs gruva. Vissa källor säger att brytning påbörjades redan på medeltiden, men det är mer troligt att de första gruvorna började brytas först under 1500-talets slut eller 1600-talets början.

Säkert vet vi att det i slutet av 1500-talet fanns en hytta för tackjärnsframställning i närbelägna Laxsjön och några årtionden senare, kring 1640, hade en hytta uppförts även vid den närbelägna sjön Rämen. Malmen till hyttorna hämtade ägarna från flertalet närbelägna gruvor, bland annat Hinzgrufvan, som dyker upp på en sockenkarta över Tuna socken från 1648.

läs mer om Tuna hästberg här.

Priset är 3.995:- per person och inkluderar enkelt boende, all mat från fredag kväll till söndag lunch, guidning, dykning och all gas. 


Vi kommer erbjuda ett äventyr under jord i den nedlagda gruvan i Tuna Hästberg med vandring i de gamla gruvgångarna och det absolut bästa man kan uppleva i form av dykning i gruva utan grottdykarcertifikat. Allt detta i en helt unik och välbevarad miljö.


Vi samlas i Tuna Hästberg på kvällen fredagen den 19 april för en introduktion till helgens äventyr. Efter frukost på lördag morgon lastar vi utrustningen som åker hiss ner i gruvan medan vi själva går en guidad tur som avslutas 80 meter under markytan där utrustningen väntar. Efter lunch gör vi ett dyk innan vi tar oss tillbaka till boendet och en välförtjänt middag. På söndag checkar vi ut från boendet på morgonen och gör två dyk i gruvan innan vi åker hem någon gång runt 5-tiden.


Säkerhet är prioritet och vi genomför all dykning med en erfaren grott- och gruvdykare och dykinstruktör och vi kommer endast att dyka i de öppna delarna. Vi dyker därför i grupper med en dykledare i varje grupp. Ingen solodykning och ingen dekompression. Allt deltagande sker på egen risk.


Standardutrustning för OW-dyk, torrdräkt och inga lösa saker som hänger och dinglar som kan fastna. All utrustning måste tas med eller hyras på förhand. En bra lampa är ett måste för att kunna njuta av dykningen och helst en liten back-up-lampa om den ordinarie skulle paja. En bra pannlampa skadar aldrig för de torra delarna.


Alla måltider ingår från vickning vid ankomst på fredag kväll till lunch på söndag. Alkohol och måltidsdryck annat än vatten, kaffe och te ingår inte. Vid allergier eller liknande, vänligen kontakta oss för att diskutera lämpliga lösningar.

Pris
  •   3.995 kr
Kommande datum

Boka direkt genom att klicka på något av alternativen ovan. Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att höra dig till oss på:

phone 0523-16470

email lysekil@diveteam.se